3 tips voor als je een laadpaal wilt kopen

Een eigen laadpaal voor de deur. Dat is wel zo handig als je zelf een elektrische auto rijdt. Maar als je een laadpaal wilt kopen, zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Wat kost een laadpaal precies? En wat is de ideale plek? Een paar tips voor de aanschaf van een eigen laadpaal.

De kosten van een laadpaal

De kosten laadpaal bedragen gemiddeld tussen de 600 euro en 2000 euro. Het kan zijn dat voor plaatsing van een laadpaal de meterkast aangepast moet worden. Dan komen er nog extra kosten bij kijken. Ook het graven van een gat voor de installatie van een laadpaal is niet gratis. Goed om rekening mee te houden.

Waar komt de laadpaal?

Als de laadpaal eenmaal staat, is het bijna onmogelijk deze te verplaatsen. Denk daarom goed na over de plaats waar de laadpaal komt. Kijk even goed aan welke kant de stekker in de auto gaat. Een Tesla heeft bijvoorbeeld linksachter een aansluiting, terwijl dat bij andere auto’s op een andere plaats kan zijn. Bedenk ook hoeveel auto’s je wilt opladen met de paal. Heb je meerdere auto’s op te laden? Dan is een centrale plaats een goed idee.

Wat gratis laadpaal advies: Wil je je laadpaal op gemeentegrond plaatsen? Vergeet dan geen vergunning aan te vragen. Het is goed om te weten dat de gemeente dan kan eisen dat de paal ook door andere rijders gebruikt mag worden. Als je dat niet wilt, is het plaatsen van een laadpaal op eigen grond een beter idee.

Let op de aansluiting

Heel belangrijk voor je een laadpaal aanschaft: weten welke aansluiting je nodig hebt. Heb je een 1- of 3-fase aansluiting nodig? Auto’s met een 3-fase aansluiting hebben als voordeel dat het laadvermogen hoger is. De auto is dan sneller opgeladen. Kijk ook of je meterkast een 1- of 3-fase aansluiting heeft. Dit kun je zien aan 220 of 230 volt (1 fase) of 3x220v/ 230v of 380/400v bij een 3-fase aansluiting.

Kijk even op de factuur van je energieleverancier. Daar vind je vaak een 1 of een 3 op. Heb je nog een 1-fase aansluiting? Dan kun je met behulp van een elektricien je meter laten aanpassen.

Houd rekening met verzekeringen

Een laadpaal verzekeren is een goed idee. Duik in de voorwaarden van een laadpaalverzekering. Bij sommige verzekeringen is de paal al meeverzekerd met de opstalverzekering. De elektrische laadkabels kunnen onder een autoverzekering vallen. Een elektrische auto moet net als een gewone auto, verzekerd worden. Vergelijk niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo