Auto schoonmaken: kots of braaksel verwijderen

Of het nu je kind is dat heeft moeten overgeven of een vriend(in) die heeft moeten braken omdat die iets te diep in het glaasje heeft gekeken of gewoonweg een griepje had. Overgeefsel, kots of braaksel in je auto is erg vervelend. Het is vies, stinkt, geeft verkleuringen en het zuur bijt / trekt in je bekleding. Gelukkig is het heel eenvoudig om je autobekleding en matten weer schoon te krijgen. Hoe je het beste braaksel uit je auto verwijdert, lees je in dit artikel.

Zo snel mogelijk schoonmaken

Om schade te voorkomen is het belangrijk om de autobekleding en matten zo snel mogelijk schoon te maken. Het zuur vreet zich namelijk in en het vocht trekt in de stof, waardoor lelijke permanente plekken kunnen ontstaan die lang stinken. Zorg dat je dus direct na het kotsen het meeste vocht opdept en het vaste vuil verwijdert. Gebruik eventueel een vochtige doek voor een eerste schoonmaakslag. Hoe langer het braaksel in je auto blijft liggen, hoe meer het in uw bekleding gaat trekken waardoor de geur ook heviger wordt.

Lees ook: Hoe kringen en vlekken uit stoffen autobekleding verwijderen

Eerste ronde: sopje gebruiken

Eenmaal thuis moet je gelijk met sop aan de slag om de kots uit de bekleding te halen. Gebruik warm water met een beetje afwasmiddel of allesreiniger en een badhanddoek. Boen met de natte pluisvrije doek de braakselvlek schoon. Liefst niet te hard wrijven maar deppen of zacht wrijven. Voorkom ook hard drukken omdat je dan het braaksel dieper de bekleding in duwt. Gebruik geen wasmiddelen (zoals vanisch of biotex), want die moeten met veel water uitgespoeld worden en dat is niet mogelijk.

Drogen

Zorg er voor dat je de autobekleding zo snel mogelijk droogt. Probeer eerst het overtollige vocht te laten opnemen met een theedoek en gebruik daarna een fohn op het vocht snel te laten verdampen. Zet de deuren van de auto tegen elkaar open. Een rondje rijden met de verwarming op hoog kan ook helpen.

Tweede ronde en de kostlucht verwijderen uit de auto?

Hoe goed je de bekleding ook schoonmaakt, het kan tot wel twee weken duren voordat de geur uit de auto is. De geur van braaksel is hardnekkig. Om de geur weg te halen en de stoel echt goed te reinigen is het schoonmaken van de bekleding met een sopje niet altijd afdoende. Daarom raden we na het schoonmaken met sop om de stoelen nog een keer te reinigen met HG vieze luchtjes voor bekleding .

Lees ook: Hoe stoffen autobekleding reinigen?

Kots van leren bekleding verwijderen

Voor het verwijderen van overgeefsel van leren bekleding gebruik je eveneens een sopje. Let er alleen op dat je een vochtige doek gebruikt in plaats van een natte doek (dat moet wel bij normale bekleiding). Gebruik daarna een lederreiniger. Ook hiervoor geldt, niet te hard wrijven. Over het reinigen en onderhouden van leren bekleding, lees je hier meer.

Tags:

5 Opmerkingen
  1. Zorg er voor dat je altijd een zakje binnen handbereik in de auto hebt liggen en tijdig aan de ‘zieke’ kunt geven. Hiermee voorkom je een vies opruimwerkje.

  2. Ook je hond kan kotsen op de autobekleding. Dit zorgt voor een net zo vieze situatie. Volgensmij helpen deze tips daar ook wel bij.

  3. Hier tijd geleden ook dronken vriend die in mijn auto heeft gekotst, weken last van vieze geur gehad.

  4. met allesreiniger schoongemaakt daarna met hg voor nare luchtjes gebruikt.
    geur is helaas nog niet weg dit omdat er ook braaksel onder de stoelen zitten en men daar niet bij kan. helaas

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo