Je auto wassen met een hogedrukreiniger? Zo doe je dat!

Over het wassen van een auto met een hogedrukreiniger gaan veel fabels de ronde. De harde straal zou bijvoorbeeld je lak beschadigen. Onzin! Laten we je maar gelijk gerust stellen dat dit met de normale huis-tuin en keuken hogedrukreinigers vrijwel niet mogelijk is, mits je ze goed gebruikt. Daarover gaat dit artikel.

Nilfisk Core 140 Power Control

Beste koop hogedrukreiniger
Op voorraad

Mag ik een hogedrukreiniger gebruiken voor wassen auto?

Zoals in de inleiding van dit artikel beschreven is een hogedrukreiniger veilig om te gebruiken bij het wassen van je auto. Sterker nog, het is een handig hulpmiddel om aangekoekt vuil snel te verwijderen. Het maakt het wassen van je auto een stuk prettiger dan met de zachtere straal van de tuinslang. Het is ook niet voor niets dat de professionele autopoetsers en ook wasboxen gebruik maken van hogedrukreinigers. Als je het op de juiste manier doet, geeft autowassen met de hogedrukreiniger geen schade.

Hoe hogedrukreiniger gebruiken voor het auto wassen?

Je auto wassen met de hogedrukreiniger, zonder daarbij je lak te beschadigen, gaat prima. Zeker als je onze tips volgt is de kans klein dat er schade ontstaat aan je auto.

 • Zorg er voor dat je altijd 20 tot 30 cm aftand houdt tussen de mond van de spuit en de lak van je auto.
 • Spuit de auto af onder een hoek van zo’n 45 graden in plaats van de spuitmond vol op de lak te richten. In een hoek van 45 graden spuit je het water en het vuil heel makkelijk van de auto af.
 • Gebruik de juiste spuitmond en ga je auto niet te lijf met de vuilfrees of de sterkste straal. En zet bij een regelbare lans de sproeier in een brede straalstand.
 • Houdt de spuit constant in beweging. Blijf niet te lang op één plek spuiten.
 • Gebruik nooit een te sterke straal.

Tip: foamgun, nevel je auto in

Zoals je wellicht weet is de eerste stap van de beste manier om je auto te wassen (leestip), de droge nog ongewassen auto in te nevelen met shampoo/schuim. Dat kun je handmatig doen met een planten/gifspuit, maar als je toch de auto wilt wassen met een hogedrukreiniger, dan is een foamgun een must. Zo’n foamgun is bovendien vele malen beter in het aanbrengen van een mooie schuimlaag dan een plantenspuit.

Gebruik geen wasborstel!

Een wasborstel raden we je overigens niet aan om te gebruiken. Wat fabrikanten ook beweren, daar ontstaan uiteindelijk kleine krasjes mee. Is het niet van de borstel zelf, dan wel van vuil dat in de borstel blijft hangen. Het klassieke voorbeeld is je velgen reinigen met de borstel die je daarna (of de volgende keer) weer gebruikt om over je lak te gaan. Niet gebruiken dus zo’n borstel!

4 Opmerkingen
 1. Bedankt voor deze goede tips om mijn auto te wassen. Ik heb vorige week een nieuwe hogedrukreiniger aangeschaft en ben benieuwd of ik deze ook kan gebruiken om mijn auto mee af te spuiten. Ik ga zorgen dat ik afstand houd en niet een te sterke straal gebruik.

 2. Hoeveel bar raden jullie aan voor het wassen van de auto?

 3. Standaarddruk is zo’n beetje altijd 100-150 bar en is eigenlijk goed genoeg voor het wassen van de auto. Denk wel aan de juiste afstand. Houdt de spuit zo’n 20-30 cm van de lak. Niet dichter en ook niet verder.

 4. Veel goede tips en de bijbehorende middelen!
  Welke hogedrukreiniger is geschikt? Ik ben van plan om de Kärcher K2 aan te schaffen met reservoir voor reinigingsmiddelen.
  Deze heeft max. 110 bar en dat lijkt me voor gebruik voor de auto prima en voldoende.

  Graag een antwoord.

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo