Mag je in jouw woonplaats je auto op straat wassen?

Veel mensen weten het niet, maar in een aantal gemeenten is het niet toegestaan om je auto op straat te wassen. In veel gemeenten is in de Algemene Plaatselijke Verordering (APV) een verbod op ‘straatwassen’ opgenomen of probeert de gemeente een ontmoedigingsbeleid te voeren. Mag je in jouw woonplaats de auto gewoon op straat wassen?

Lees ook: Tips, auto wassen zonder krassen

Milieu

Dat gemeenten een verbod om auto’s op straat te wassen instellen heeft vooral te maken met milieu en riolering. Vooral in nieuwbouwwijken zijn er gescheiden rioolsystemen aangelegd. De straatputten zijn bedoeld om alleen ‘schoon’ regenwater af te voeren. Dat water komt direct in het oppervlaktewater en bodem terecht, zonder eerst gezuiverd te worden. Na een wasbeurt op straat komen schadelijke stoffen dan ook rechtstreeks in het oppervlaktewater terecht. Het gaat bijvoorbeeld olie- en rubberresten, shampoos en zware metalen. Als er een enkelvoudig rioolsysteem is komen deze stoffen wel terecht bij de waterzuiveringsinstallaties. Naast de riolering komt het (vuile) water natuurlijk voor een deel direct in de bodem terecht via de voegen in de straatstenen.

Geldt dit verbod ook in mijn gemeente?

Hoe weet je of je een auto gewoon voor de deur mag wassen? Niet elke gemeente heeft een verbod opgenomen in de APV. Je kunt controleren of een verbod in jouw woonplaats geldt door op de website van de gemeente te zoeken, de gemeente te bellen of de de APV te lezen. Het boetebedrag kan oplopen tot wel 440 euro, afhankelijk of de handhaver de boete uitschrijft op basis van de APV, de wet bodembeheer of een andere aanpalende wet (milieudelict). In de praktijk wordt er echter zelden op gehandhaafd, maar de gemeente heeft de mogelijkheid dus wel om dat te doen.

Hoe zit het dan als je jouw auto wast op je eigen oprit? Als het vuile water terecht komt in de openbare riolering geldt bovenstaand verbod ook in dat geval.

Relativeren

Steeds vaker zijn shampoo’s milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Dat geldt uiteraard niet voor alle producten, zeker niet voor de agressievere middelen als velgenreiniger. Milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar wil nog niet zeggen dat het goed is dat deze stoffen in het milieu komen, maar de schadelijkheid van je auto wassen op straat moet enigszins gerelativeerd worden. Neemt niet weg dat olie en vetten die vrij komen bij het wassen wel schadelijk zijn, maar dat gebeurd ook tijdens een regenbui, waar het water ook gewoon in de riolering terecht komt. Je hebt echter als mens een verantwoordelijk om het milieu zo min mogelijk te schaden. Let er dus op dat in ieder geval de shampoo biologisch afbreekbaar is als je jouw auto in de openbare ruimte gaat wassen.

Gewoon afspoelen met alleen water mag overigens wel, maar dat levert je geen schone auto op 🙂

6 Opmerkingen
  1. De grap hier is ook dat de brancheorganisatie van autobedrijven (dus ook wasstraten) BOVAG flink aan het lobbyen is om gemeenten een verbod op het wassen op straat op te laten nemen in hun APV. De grap daarbij is of de BOVAG dat doet vanwege het milieu, of omdat hun leden daar wel bij varen (lees: meer klanten voor de wasstraten en wasboxen)! Ik denk het laatste, waarbij het milieu wordt misbruikt als drogreden.

    • Je hebt groot gelijk Rob, maar aangezien jouw reactie van 25 mei 2018 de enige is en de mijne van 19 maart 2019 de tweede, denk ik dat deze site niet veel bezocht wordt.

  2. Hoe zit het dat winkels wel allerlei wasmiddelen voor auto’s mogen verkopen.

  3. Ik leest het wel, en jullie hebben gelijk. Ik denk ook dat de autostraatbranch daarbij varen.

  4. Als het milieu ons aan het hart zou gaan lijkt mij een verbod op schadelijke middelen niet zo lastig.
    Van overheidswege eens een zinvollere regeling waaruit schadelijke middelen worden verboden. Of desnoods een fikse belasting verhoging als er schadelijke stoffen inzitten. En dit kan je NATUURLIiJK doortrekken naar de tuinonderhoudsmiddelen. Maar ja dan moeten we dat wel willen. Verkiezen boven het land nog meer dicht te laten slippen met nog meer vervuilers. Kies maar 🤔😊

  5. Mag ik mijn auto wassen op straat in de regio Turnhout

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo