Automatten reinigen: vuil, vlekken, zand en stof verwijderen

Automatten krijgen heel wat te verduren. Zand, modder, sneeuw, pekel, olie en al het andere wat onder je schoenzolen kan blijven plakken komt vaak terecht op de matten. Hoe je de automatten weer schoon krijgt lees je in dit artikel.

Uitkloppen en stofzuigen

Uit een droge automat kun je al veel vuil verwijderen door ze goed te stofzuigen en uit te kloppen. Maak de matten los en haal ze uit je auto. Stofzuig eerst de auto zelf, op de plekken waar de matten hebben gelegen. Ook onder de mat komt vuil terecht namelijk. Stofzuig daarna de automatten zelf. Dat is nog niet genoeg, want het vuil en stof trekt vaak diep in de matten. Klop ze daarom ook nog even uit, bijvoorbeeld met de hand, een mattenklopper, tegen een boom of door ze een paar keer hard op de grond te gooien. Stofzuig nogmaals grondig. Op deze manier heb je het meeste losse vuil, stof en zand verwijderd.

Vlekken en vuil reinigen

Een deel van het vuil op de matten kun je niet met stofzuigen verwijderen omdat het in de stof van de matten is getrokken. Je kunt dit vuil en deze vlekken alleen reinigen met interieurreiniger. Wij gebruiken zelf HG bekledingreiniger om de automatten schoon te maken. Spuit de automatten in en pak een zachte borstel (bijvoorbeeld een schoenpoetsborstel of nagelborsteltje) en borstel het reinigingsmiddel in de matten. Laat de bekleding reiniger enige minuten inwerken. Pak daarna een handdoek (liefst van badstof) en wrijf nu de oppervlakte droog zonder hard te boenen.

Kleine waarschuwing nog: stop automatten niet in de wasmachine. Daarvoor zijn ze te stug en bovendien kan de wasmachine het anti-slip materiaal onder de mat aantasten.

Hardnekkige olie en vetvlekken

Hardnekkige olievlekken kun je tenslotte nog proberen te verwijderen door er een stuk ovenpapier over te leggen en hier met een strijkijzer over heen gaan. Hierna moet je voorzichtig het papier optillen waardoor de olie en het vet zijn geabsorbeerd. Daarna ga je er nogmaals overheen met interieurreiniger van HG. Let op: probeer dit alleen als je alle andere opties hebt geprobeerd. Deze truc werkt namelijk niet altijd en kan de vlekken ook erger maken. In dat geval moet je nieuwe matten kopen, wees dus voorzichtig als je deze tip probeert.

Automatten vervangen

Soms zijn de matten zo vuil dat schoonmaken geen zin meer heeft. Bovendien slijten de matten, na een aantal jaar kunnen er plekken ontstaan, onder andere op de plaats waar je voeten de pedalen bedienen. Nieuwe automatten zijn te koop bij je dealer en bij een groot aantal online shops, zowel origineel als in universele merken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo