Beste autoshampoo kopen? Wij delen onze ervaringen!

Autoshampoo is te koop bij verschillende winkels, van de action tot de gespecialiseerde autohandel, in diverse merken en met uiteenlopende prijzen. Wat is nu eigenlijk de beste autoshampoo? Welke moet je kopen? Wij hebben de afgelopen jaren met verschillende shampoos voor het wassen van auto’s gewerkt en delen in dit artikel graag onze ervaringen.

Meguiars Gold Class Autoshampoo - 473 ML

Beste luxe autoshampoo
Op voorraad

De beste autoshampoo kopen

Ook voor niet ‘car detailers’* is het belangrijk om altijd een goede autoshampoo te gebruiken. We hebben bijvoorbeeld gemerkt dat een shampoo die sterk schuimt niet altijd het gewenste effect geeft. Dat type shampoo ontvet hoogstwaarschijnlijk te veel en kapselt het vuil onvoldoende in. Dat is een eigenschap die we juist niet willen, want daardoor poets je niet alleen het vuil maar ook de beschermlaag (was) van de auto af. Daarnaast herken je een goede shampoo aan de beschrijving op de fles: de shampoo is bij voorkeur PH neutraal. Dat is belangrijk om de waslaag op de lak te beschermen. Tenslotte geven wij voor een normale reiniging van de auto de voorkeur aan een middel dat een wax toevoeging heeft. De shampoo verwijderd namelijk een deel van de was laag, maar vult deze ook weer aan. Daardoor blijft de beschermende laag langer intact. Kortom wij spreken de voorkeur uit naar een product dat ph-neutraal is, maar het vuil nog wel goed kan losweken en inkapselen.

Er zijn een aantal autowasshampoo’s die aan deze voorwaarden voldoen:

De Ultimate Wash & Wax shampoo van het bekende merk Meguiars is all-time favoriet bij veel hobbyisten en professionals. De poor boy’s en cartec splash autoshampoo zijn vergelijkbaar in kwaliteit maar slecht verkrijgbaar voor de hobbiest. Net als vele anderen gaat onze voorkeur dus uit naar de Ultimate Wash & Wax van Meguiars. Laat in ieder geval de goedkopere shampoos van Turtle of Valma links liggen.

Lees ook: Wat heb je minimaal nodig om je auto goed te wassen?

Koop niet de duurste, maar ook niet de goedkoopste

Wij merken dat veel mensen denken dat de duurste ook de beste autoshampoo is. Dat is zeker niet het geval. Bovenstaande merken zijn gemiddeld geprijsd en presteren naar onze ervaring het beste. In vergelijking met een dure fles doet een goedkopere dus net zo goed zijn werk. Een kleine waarschuwing is echter op zijn plaats voor de hele goedkope flacons. De allergoedkoopste zijn namelijk om een reden zo goedkoop. Meestal zijn de goedkopere shampoos ook het meest agressief. Een goede shampoo voor het wassen van je auto lijkt duurder dan een goedkope, maar is vele malen meer geconcentreerd. Van de goede shampoos heb je erg weinig nodig in verhouding tot de goedkope merken, dus ben je vaak op de lange duur goedkoper uit met een iets duurdere shampoo.

De juiste dosering

Wij zijn dus van mening dat als je regelmatig je auto wilt wassen je een shampoo moet kopen die vriendelijk is voor de beschermlaag (was) en die die beschermlaag ook weer aanvult. Ongeacht welk reinigingsmiddel je gebruikt, is het belangrijk dat je altijd de dosering die vermeld staat op de verpakking hanteert. Laat je dus niet verleiden door bij een vieze auto ook meer shampoo te gebruiken, dit heeft geen enkele zin. Soms kun je zelf beter net iets minder gebruiken dan de dosering op de verpakking. Dit geldt vooral als er een waxlaag op de auto zit, die blijft dan zeker intact. Het spreekt voor zich dat te weinig shampoo ook niet het gewenste reinigende effect heeft.

Shampoo met of zonder wax kopen?

We besluiten dit artikel met een beschouwing of je nu wel of niet een shampoo met waxtoevoeging moet gebruiken. Ons advies is om altijd een autoshampoo met wax te gebruiken, omdat die een klein beschermlaagje aanbrengt op de auto. Zat er al een waslaagje op de auto dan verwijdert elke shampoo dat gedeeltelijk. Een middel met waxtoevoeging vult dat laagje weer terug aan. Zat er nog geen wax op, dan is het dunne beschermlaagje een welkome aanvulling. Er zitten grote verschillen in het type waxlaagje dat shampoos achterlaten en de duur van het effect. Daar gaan we in een ander artikel (nog te verschijnen) op in. Voor nu volstaat het advies om een shampoo te gebruiken met was toevoeging en het advies om je auto 2x per jaar van een laagje echte was te voorzien (uit een potje). Waarom en hoe? Dat lees je hier.

*zo worden hobbyisten en beroepsmatige autopoetsers ook wel genoemd. Dit zijn de echte pro’s die net heel veel werk en middeltjes het mooiste uit de autolak kunnen halen.

1 Reactie
  1. Mijn raamrubbers brokkelen na 3 jaar af. Kan dit door de shampoos komen?

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo