Met wax creëer je een waterafstotende bescherming tegen oxidatie, corrosie, Uv-stralen en het achteruitgaan van de lak. Daarnaast zorgt het voor glans. Goed aangebrachte wax zorgt er voor dat vuil zich niet goed kan hechten aan de lak, waardoor wassen stukken makkelijker gaat. Waterdruppels en vuil glijden gemakkelijk van de lak af! Maar welke wax is goed? We delen onze ervaring met de beste wax voor je auto.
De beste autowax kopen voor je auto
Wij gebruiken meestal de producten van Meguiars en dat bevalt ons uitstekend. Als wax gebruiken wij de (synthetische) Mequiars NXT tech wax . Deze wax kan er tot zo’n 4-6 maanden op blijven zitten en geeft een volle kleur en een diepe, heldere glans. Daarnaast vult deze wax fijne krasjes op voor een mooiere afwerking. Wij vinden dit de beste wax voor als je jouw auto een goede bescherming mee wilt geven voor dagelijks gebruik. Heb je een echte show auto die naar een auto beurs moet? Dan kies je uiteraard een ander type wax (eentje met een hele diepe glans, maar met een zeer minimale en korte bescherming). Dit valt buiten de scope van dit artikel.
Verschil synthetische wax en carnauba wax
Carnauba en synthetische wax zijn de meest verkochte varianten. Wat is nu het verschil tussen carnauba wax en een syntethische wax? Onze ervaring is dat de synthetische waxen langer op de lak blijven zitten, tot 4-6 maanden. De waxen met carnauba zijn minder duurzaam en wassen sneller van de lak af (1-3 maanden). Ze zorgen wel voor een klein beetje meer glans. Dat verschil is echter naar onze ervaring niet heel groot, maar het maakt uiteraard veel uit welk merk je koopt (zoals gezegd: Meguiar’s is een goed merk).
Veel synthetische waxen zijn makkelijker aan te brengen en uit te wrijven. Ze bieden een mooie glans en een lange bescherming. Omdat deze wax volledig synthetisch is, kan de wax zo ontwikkeld worden dat het goed hecht op lak. De carnauba is een harde was die gewonnen wordt uit de Braziliaanse waaierpalm. Je auto voorziet de auto dus van een (van oorsprong) natuurlijke bescherming. Deze stof is wel bewerkt voor gebruik op auto’s, maar de eigenschappen zijn minder te sturen dan bij de ontwikkeling van synthetische wax het geval is.
Wat zeggen andere detailers?
Zoveel mensen, zoveel smaken… Er zijn professionele detailers die zweren bij carnauba wax omdat het de auto voorziet van een natuurlijke bescherming. Sommigen zijn van mening dat carnauba een warmere, meer reflectieve glans genereert. Het spreekt voor zich dat de mate en diepte van glans iets subjectiefs is. De ene persoon neemt de glanslaag anders waar dan de ander en er zit natuurlijk verschil in iemands persoonlijke voorkeur hoeveel glans hij of zij mooi vindt. De ene wax zal een langere standtijd geven als de ander en ook qua uiterlijk kunnen er onderlinge (weliswaar subtiele) verschillen te zien zijn. Nogmaals, onze ervaring is dat de glans niet heel veel scheelt en dat je voor normaal hobby gebruik en het beschermen van je auto het beste een synthetische wax kiest die langer op de auto blijft zitten. De keuze van een wax is vaak iets persoonlijks en bijna iedere detailer zal je een andere eigen favoriet noemen.
Je auto van polish voor zien
Een wax die een wagen laat glanzen is eigenlijk een misvatting. Eerlijkheid gebied ons te verklappen dat de auto wassen en daarna direct voorzien van wax vaak niet voldoende is voor een maximale diep reflecterende glans! Voor de showroomglans is naast het grondig wassen van de auto een glans polish uiteindelijk belangrijker dan waxen. Wax is niet meer als de kers op de taart, die de lak en glanslaag daaronder beschermt. Het eindresultaat is dus vooral afhankelijk van de voorbewerking. Wij brengen daarom voor het waxen eerst nog een glans polish aan. Dit zorgt voor die mooie glanzende wet look. Hiervoor gebruiken we Meguiar’s Ultimate Polish. Overigens bevat de door beschreven beste wax voor je auto ook een beetje polish, die de eerder beschreven glans geeft. Meer glans? Gebruik dan de polish
Vloeibaar of pasta gebruiken?
In eigenschappen en resultaat zit er vrijwel geen verschil in vloeibare of pasta wax. Ze bieden een even lange bescherming en een zelfde glans. Welke je koopt hangt vooral af van je voorkeur van aanbrengen. De pasta’s (je hebt harde en zachte) zijn iets lastig aan te brengen en te verwerken, maar zijn wel zuiniger dan een vloeibare wax. Daar tegenover staat dat de vloeibare wax het makkelijkst in gebruik is. Doordat de wax vloeibaar is, zal er wel meer verloren gaan in de pad en zal deze het minst zuinig in gebruik zijn.
Een spray wax raden we niet aan. Het is waar dat je snel resultaat ziet en het heel erg makkelijk aan te brengen is. Het nadeel is dat je het veel vaker aan moet brengen dan met pasta of vloeibare wax. Het biedt een veel kortere bescherming (enkele weken) dan de andere vormen (maandenlang).
Nog enkele tips voor het aanbrengen van de wax
Het spreekt voor zich dat je voor het aanbrengen van de wax, de auto eerst grondig wast. Hoe je de auto wast, zonder krassen lees je hier. Het belangrijkste is altijd eerst te lezen wat de fabrikant aanbeveelt. Gebruik om de wax op te brengen een speciaal hiervoor bedoelde foampad. Om de wax uit de poetsen gebruik je vervolgens een goede kwaliteit microvezel/micro fiber doek. Breng de wax (uit de zon) zo dun mogelijk aan en doe dit paneel voor paneel aan (dus niet ineens de hele wagen in een keer). Teveel wax aanbrengen heeft geen zin en zorgt er voor dat deze lastig uit te poetsen is. Begin pas met het uitpoetsen van de aangebrachte wax als deze klaar is met drogen / curen. Dat kan je zien doordat er een wittige waas ontstaat of door er met een schone vinger over heen gaan. Indien de wax nog wat vettig aanvoelt, dan is hij nog niet zover. De wax is gereed om uit te poetsen als je de residu weg kunt halen er een schone ondergrond achterblijft.
Lees ook: hoe wax aanbrengen op je auto.
Conclusie en advies
Het is een heel artikel geworden om te komen tot ons advies voor de beste wax voor je auto. Dat advies is om de synthetische Meguiar’s NXT Tech wax te gebruiken. Die geeft voor de hobbyist gemiddeld genomen het beste resultaat, is zeer goed geschikt voor het beschermen van dagelijks gebruikte auto’s en is ook nog eens gunstig geprijsd.
Bij de keuze van een wax zal je je voornamelijk moeten afvragen wat je m.b.t. de beschermingsduur en het uiterlijk verlangt. Zelf zou ik wel willen aanbevelen om voor de wat meer gerenommeerde merken te gaan, de combinatie van gemak in gebruik, uiterlijk en bescherming zijn daar over het algemeen van betere kwaliteit. Wil je het beste resultaat uit een wax halen, dan zal je de ondergrond (het lakwerk) goed moeten voorbereiden.
Ik kwam dit bericht tegen op Facebook. Bedankt voor dit voor de leek toegankelijke artikel. Zelf wax al enkele jaren mijn auto. Ik heb zowel de duurdere waxen (Concorso , swissvax, etc) als de Meguairs gebrobeerd. Mijn ervaringen met de duurdere merken zijn niet zo goed. Qua glans merk ik zelf 0,0 % verschil met swissvax of Meguairs. En ook heb ik het idee dat kleine swirls bij handmatig poetsen niet zo goed opgevuld als bij de producten van Meguiars. Nu kan het aan mijn vaardigheden liggen, zonder twijfel dat een professionele poetser met de duurdere merken betere resultaten zou hebben. Voor mijn als hobbyies en huis-tuin-en-keuken gebruiker bereik ik met Meguiars van 19 euro betere resultaten.