De beste manier om insecten van autolak te verwijderen!

Een van de lastigste dingen om van je autolak te verwijderen zijn dode insecten, zoals vliegen, muggen, bijen, motten, etc. Na een paar uurtjes in de zon, zitten de insectenresten zo vast dat ze er nauwelijks af te krijgen zijn met een spons. Hoe wij insecten van bumper, motorkap, kentekenplaat, spiegels, koplampen en voorruit verwijderen lees je in dit artikel.

Insectenreiniger

Zoals je waarschijnlijk wel weet is je auto wassen met alleen water, shampoo en spons onvoldoende om het (ingebrande) sap van insecten te verwijderen. Het snelste en gemakkelijkst vinden wij om de bumper, koplampen, spiegels, kentekenplaat en motorkap in te spuiten met insectenreiniger. Dit reinigingsmiddel lost de opgedroogde insecten op waarna ze makkelijk van de auto gespoten kunnen worden. Lees wel altijd de gebruiksaanwijzing op de flacon voor gebruik.

Je spuit de insectenverwijderaar bij voorkeur op een nog droge en ongewassen auto. Laat enkele minuten inwerken en spuit de auto vervolgens af met water. Daarna ga je pas met een spons aan de slag en was je de hele auto. Ga je direct met een spons op de plekken wrijven, dan heb je grote kans dat je krasjes veroorzaakt door het zand, stof en ander vuil dat ook op je auto aanwezig is. Lees hier meer over het wassen van je auto zonder krassen. Zijn na het wassen nog niet alle dode insecten van je auto verwijderd? Spuit de auto dan nogmaals in met de insectenreiniger, ga er met de spons overheen en spuit de auto af.

Pantykousje met spons of natte doek

Je kunt insecten ook verwijderen met een pantykousje of wasnetje met een spons erin. Een pantykousje of wasnetje is fijnmazig van structuur en zorgt dat het niet gaat schuren. Gebruik wel een beetje zeep of autowasshampoo. Ook hier is het belangrijk dat je om lakschade te voorkomen de auto eerst goed vrij maakt van stof, zand en overig vuil. Doe dat voordat je met de het nylonkousje met spons gaat wrijven over de lak. Wat je ook kunt doen is een doek gedrenkt in warm water leggen op de plek van de insecten. Door het een half uurtje te laten weken, kan je de insecten na afloop makkelijk verwijderen.

Wat je vooral niet moet doen

Gebruik nooit een schuursponsje of harde borstel! Daarmee veroorzaak je lelijke krassen op de lak. Vermijd daarnaast schoonmaakmiddelen die je in huis gebruikt. Een deel daarvan kan de autolak aantasten. Onderweg kun je bij een tankstation je voorruit schoonmaken met een borstel, maar gebruik die borstel nooit voor je autolak.

Schade door inbranden

Let er op dat je insecten niet te lang op de lak laat zitten. Net als bij vogelpoep bevat het bloed / sap van insecten zuren. Door de brandende zon kunnen insecten schade veroorzaken aan de lak. Verwijder dus altijd zo snel mogelijk de insecten van je auto. Naast dat er het niet uitziet is het ook nog eens gevaarlijk. Een besmeurde voorruit, ruitenwisser-vloeistof en ruitenwissers veranderen de voorruit tot een troebel oppervlak en dus slecht zicht.

Auto in de was zetten

Als de auto helemaal schoon is, dan kun je deze in de was zetten. Je zorgt met wax voor een dun beschermlaagje op de lak, dat vuil- en water afstotend werkt. Vuil hecht zich minder goed aan de lak waardoor de insectenrestanten de volgende keer makkelijker verwijderd kunnen worden. Lees meer hoe je jouw auto in de wax zet.

Steeds minder insecten

Wat opvalt is dat het aantal insecten dat je na een ritje over de snelweg tegen je lak geplet vindt steeds minder is geworden. Wie herinnert zich niet de zomerse ritjes binnen of buiten Nederland waar je bij aankomst op je vakantieadres de lugubere vondst deed van een auto vol met dode vliegjes. Dat is tegenwoordig zeker niet meer zo. Voor de autoliefhebber wellicht prettig, maar het geeft wel aan dat de nieuwsberichten over de forse afname aantal insecten geen fabeltje zijn. Insecten spelen een cruciale rol in de natuur. Wij hebben daarom besloten jaarlijks een kleine donatie te doen bij natuurmonumenten die zich hard maakt voor de aanleg van groenstroken die insecten aantrekken.

Vliegen op de auto voorkomen

Helaas is niet mogelijk om te voorkomen dat je auto onder de vliegen komt te zitten. Autorijden in het voorjaar en de zomer betekent dat je altijd wel een insect tegenkomt op je pad. Zoals beschreven kan waxen helpen om de vlekken sneller van de auto te verwijderen, maar helemaal voorkomen van dode insecten op je auto is niet mogelijk. Wel is het zo dat auto’s tegenwoordig steeds meer gestroomlijnd zijn. Het voordeel daarvan is vooral een verlaagd brandstof gebruik, maar door de luchtstroom heeft een insect grote kans om zijn dood te ontspringen. Voor jou heeft dat als voordeel dat er minder insecten op je bumper, spiegels, kentekenplaat en voorruit komen.

2 Opmerkingen
  1. Kun je met insectenreiniger ook je kentekenplaat reinigen van dode vliegjes en mugjes?

  2. Alleen Belgische 🧐

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo