Hoe je (lederen) stuur van je auto schoonmaken en onderhouden?

Een onplezierig weetje: uit onderzoek van de Queen Mary Universiteit Londen komt naar voren dat zich op het stuur van een auto tot wel 9x meer bacteriën bevinden dan op een wc-bril. Niet gek, als je beseft dat veel mensen eten achter het stuur, met vieze handen de auto in stappen en in hun neus pulken of nagels bijten tijdens het rijden. Hoewel het zeker niet zo is dat alle bacteriën je ziek maken, is het wel verstandig om het stuur van je auto regelmatig schoon te maken!

The Rag Company P&S Xpress Interior Cleaner

Uitermate geschikt voor leer, vinyl en plastic

Hoe vuil is een stuurwiel?

Op een stuurwiel verzamelt zich in de loop van de tijd nogal wat vuil. Hoe vaak stap je niet in je auto met ongewassen handen, nadat je daarvoor allerlei oppervlaktes hebt aangeraakt. Om maar wat te noemen: de wc langs de snelweg, de pinautomaat in de winkel, de draaideur op kantoor of de vuile handen van buiten. En wat denk je van vette handen na het eten van dat broodje achter je stuur of met je vingers in je mond zitten. Af en toe het vet, vuil en bacteriën verwijderen is dus niet zo’n heel slecht idee. Dat geldt ook voor alle andere onderdelen rondom je stuur, zoals de richtingaanwijzers, de cruise control- en ruitenwisserbediening.

Lees ook: de binnenkant van je auto grondig schoonmaken

Hoe je stuur schoonmaken?

Het stuur van je auto schoonmaken kan gewoon met een simpel sopje. Neem een emmer lauw warm water waaraan wat allesreiniger is toegevoegd. Neem dan met een vochtige microvezeldoek alle onderdelen af. Echt vervuilde delen kun je met een zachte borstel schoonmaken, zoals geperforeerd leder van je stuur. Droog vervolgens het stuur en alle onderdelen af met een schone micro vezeldoek. Herhaal indien nodig.

Let op: sommige allesreinigers bevatten zouten die de stof/leder van je stuurwiel aan kunnen tasten. Gebruik daarom bij voorkeur een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor (kunst)leer. Wij gebruiken zelf bijna altijd Gliptone cleaner in plaats van allesreiniger voor lederen stuurwielen.

Lees ook: hoe leren bekleding reinigen

Breng het (kunst)leer terug in conditie

Schoonmaken van een stuurwiel is niet voldoende. Het leer van stuurwielen wordt extreem belast. Met name handzweet en huidvet blijven achter en tasten het leer verloop van tijd aan. Het leer wordt steeds poreuzer, brokkelt af en de kleur verdwijnt. Je herkent dit vast wel aan bijvoorbeeld de doffe uitstraling of scheurtjes in het leer. Het (kunst)leer van je stuurwiel moet je dus af en toe weer terug in conditie brengen. Voor het onderhouden van leer gebruik je een leer onderhoudsmiddel. Je brengt dit onderhoudsmiddel aan volgens de instructies op de verpakking, laat het intrekken en neemt het daarna af met een microvezeldoek. Gebruik geen reinigingsmiddel dat siliconen bevat. Wat je namelijk niet wilt is een stuurwiel dat glad wordt, waardoor je grip verliest.

1 Reactie
  1. Ik gebruik een oude (zachte) tandenborstel voor het schoonmaken van mijn geperforeerd lederen stuurwiel. Anders krijg je die gaatjes echt niet schoon.

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo