Strooien is één van de hulpmiddelen die ons helpt om in de winter bij vrieskou en sneeuw relatief veilig van A naar B te verplaatsen met de auto. Helaas beschadigt strooizout, ook wel pekel genoemd, de lak en carrosserie van de auto. In de winter en na een periode van vorst en sneeuw waarin veelvuldig gestrooid is, is het daarom verstandig om je auto te wassen. Hoe je het zout van je auto verwijdert lees je in dit artikel.
Het effect van strooizout op je auto?
Wat is het effect van strooizout op je auto?. Strooizout tast de lak, de carrosserie, je velgen en je banden aan. Het gestrooi zorgt er bijvoorbeeld voor dat rubber onderdelen sneller slijten. Dat komt omdat zout het rubber uitdroogt. Daarnaast kan het zout zich in de lichtmetalen velgen vreten. Zout kan op plekken waar de velg kleine beschadigingen heeft tussen de beschermende laag en het metaal terechtkomen, waarmee plekjes op de velgen groter worden.
Dat geldt ook voor de lak van je auto. Het zout kan zich door de laklaag heen vreten en daar het metaal aantasten. Zeker wanneer het metaal en de lak al licht beschadigd zijn, bijvoorbeeld door steenslag of kleine krasjes, kan zout het (roest)proces behoorlijk versnellen. Tenslotte kan zout ook effect hebben op de techniek in je auto: de lasers, sensoren en signaaltjes kunnen in storing gaan.
Hoe verwijder je strooizout van je auto?
Het is dus belangrijk om zout en pekel zo snel mogelijk van je auto te verwijderen. Hoe doe je dat goed zonder schade? Gebruik bij voorkeur een goede wasshampoo , want die zorg voor een beschermende laag. Die laag is waterafstotend en weert strooizout. Alleen de auto afspoelen met water is in ieder geval vaak niet voldoende. Het zout hecht zich erg goed aan de lak, bumpers en carrosserie. Wie een zwarte auto heeft zal dat erg goed kunnen zien. Na het afspoelen van de auto is de wit-bruine waas van het zout nog steeds aanwezig.
Eerst het grove vuil verwijderen!
Het feit dat zout zich erg goed hecht aan de auto brengt nog andere problemen met zich mee. In dat zout blijft ook andere vuiligheid plakken, zoals zand, restjes asfalt en rubber. Het is dan niet verstandig om direct met de spons of borstels aan de slag te gaan, want dan ontstaan er gegarandeerd krasjes in je lak. Om die krasjes te voorkomen moet je door middel van een voorbehandeling eerst zorgen dat de carrosserie volledig zand- of zoutvrij is, voordat je ook nog maar de auto aanraakt met een spons of doek. Zo’n voorbehandeling is heel erg makkelijk en kost niet veel tijd en moeite. Hoe je dat doet, lees je in ons stappenplan.
Vergeet de onderkant niet!
Veel zout komt terecht aan de onderkant van de auto. We raden je dan ook aan om aan het einde van de winterperiode ook de onderkant van de auto een keer goed schoon te laten spuiten. Hoewel je een auto het liefst met de hand wast om krasjes te voorkomen, is het in veel gevallen lastig om zelf de onderkant schoon te spuiten. Je zal daarvoor helaas toch een keer naar de wasstraat moeten gaan en moeten kiezen voor een programma dat ook de onderkant van de auto aanpakt.
Nog een belangrijke tip is om je auto preventief te beschermen tegen het strooizout. Dat doe je door het aanbrengen van een waxlaagje, bijvoorbeeld met Meguiars NXT Generation Tech Wax 2.0. Het beschermend laagje was zorgt er voor dat vuil zich minder snel aan de lak van de auto hecht. Daarnaast biedt het een eerste bescherming tegen de invretende werking.
Lees ook: hoe je auto beschermen tegen strooizout
Mag dat wel je auto in de winter wassen?
Als wij het advies geven om zout van je auto te wassen krijgen wij vaak de vraag of je de auto wel in de winter mag wassen? Er zijn veel fabeltjes over het wassen van de auto in de winter , maar de slotsom luidt dat ook in de winter het wassen van de auto prima kan.