Hoe vaak moet je jouw auto wassen?

Voor de een is het wassen van de auto een leuk ontspannend klusje, voor de andere voelt het meer als een noodzakelijk kwaad. Toch is het wassen van je auto belangrijk. Vuil dat zich op de lak en het onderstel ophoopt kan na verloop van tijd schade, een doffe lak en roest veroorzaken. Daarnaast is het nodig om het vuil regelmatig te verwijderen om de camera’s, sensoren en lasers op de auto schoon te houden.

Eén keer per week je auto wassen

Hoe vaak je jouw auto moet wassen verschilt per bestuurder, per auto, de wegen waarop je rijdt, het weer en je rijgedrag. Als je jouw auto dagelijks gebruikt, dan raadt de branchevereniging BOVAG aan je auto één keer per week te wassen. Dat mag een korte wasbeurt zijn, waarmee het verzamelde vuil in die week oppervlakkig verwijderd wordt. Het vuil krijg zo geen kans om zich aan de auto te hechten en in te vreten in de lak en het metaal. Naast één keer per week moet je 1 a 2 keer per maand de auto grondiger reinigen, om hardnekkig vuil als vetten, strooizout, resten rubber en asfalt en vliegjes te verwijderen.

Lees ook: Hoe je auto wassen zonder krassen

Hoe vaak auto wassen? Zo vaak als nodig!

Eén keer per week is natuurlijk een algemeen advies. Ons advies is daarom de auto te wassen zo vaak als dat nodig is. Een auto die voortdurend blootstaat aan invloeden van buitenaf moet je vaker wassen dan een auto die in de garage geparkeerd staat. Hetzelfde geldt voor een auto die veel op de snelweg of over modderige polderwegen rijdt, in tegenstelling tot een auto die voor korte ritjes in de stad wordt gebruikt. Zo vaak als nodig, op basis van hoe vuil de auto is geworden die week, maar toch zeker één keer in de maand, is ons advies.

Vuil dat je direct moet verwijderen

Er zijn echter een aantal belangrijke tips die er toe leiden dat je de frequentie van het auto wassen moet verhogen. Vogelpoep of boomhars tasten de lak van je auto aan en mag je niet te lang laten zitten. Zeker niet in de zomer bij zonnig weer. Dit soort vervuiling moet je binnen 2 dagen verwijderen.

Ook in de wintermaanden raden we je aan de auto te wassen. Het strooizout wat in de winter op de wegen ligt blijft aan de auto plakken en tast de lak en het metaal aan. Dat kan tot roest leiden. In de winter moet je jouw auto dus net zo goed wassen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo