Hoe velgen reinigen: snel en eenvoudig schoonmaken!

Velgen hebben grote invloed op de uitstraling van je auto. Met mooie licht metalen velgen krijgt je auto een modern of sportief uiterlijk. Je onderscheidt jouw auto ermee met die van andere automobilisten. Deze blikvangers moet je echter regelmatig schoonmaken. Velgen zitten dicht tegen het wegdek en staan continu bloot aan vocht, modder, zand, asfalt, rubber en strooizout. Het is echter vooral het stof van je remmen (metaaldeeltjes) dat sterk hecht aan de velgen. Hoe velgen reinigen lees je in dit artikel.

Lees ook: hoe je auto wassen zonder krassen

Velgen reinigen: wat heb je nodig?

Voor het reinigen van velgen heb je meer nodig dan alleen water en autowasshampoo. Een velgenreiniger en een borstel zijn noodzakelijk om het hardnekkige vuil te verwijderen. Zet alle spullen klaar voordat je de velgen gaat reinigen.

  • Velgenreiniger
  • Velgenborstel
  • Tuinslang of hogedrukreiniger
  • Emmer schoon water met sop
  • Spons of washandschoen
  • Droogdoek

Stap 1: velgen schoonmaken met velgenreiniger

Velgen reinigen met alleen water en een sopje gaat vaak erg moeizaam. Het remstof hecht zich vast aan de velg, onder andere door de warmte die geproduceerd wordt tijdens het remmen. Voor het schoonmaken van velgen raden we aan een goede velgenreiniger te gebruiken. Wij gebruiken de velgenreiniger monello non ferro of die van het merk Meguiars. Een velgenreiniger is krachtiger tegen het hardnekkige vuil (zoals remstof) dan een normale autoshampoo en heeft de juiste PH waarde, zodat de velg niet aangetast wordt.

Wij adviseren om eerst de twee velgen aan de ene kant van de auto te doen en als je daarmee klaar bent de velgen aan de andere kant van de auto schoon te maken. Zo voorkom je dat de velgenreiniger indroogt of te lang op de velgen inwerkt. Dat laatste kan namelijk schade veroorzaken.

Spuit de nog ongewassen en droge eerste twee velgen in met velgenreiniger. Volg daarbij de instructies op de verpakking en controleer of het middel geschikt is voor jouw type velg (materiaal waar jouw velg van gemaakt is). Kijk op de verpakking om te zien hoe lang je het schoonmaakmiddel op de velgen mag laten zitten. Zorg er in ieder geval voor dat je de spray gelijkmatig aanbrengt.

Stap 2: borstelen en wassen van de velgen

Het vuil dat zich aan velgen hecht is vaak hardnekkig en lastig te verwijderen. Bovendien bestaan velgen uit spaken en hebben ze heel veel lastige hoekjes waar vuil achterblijft. Om de velgenreiniger overal goed zijn werk te laten doen is het daarom belangrijk dat je de velgen borstelt. Je kunt hiervoor een kwast gebruiken, maar beter en makkelijker is een velgenborstel. De borstelkop is groter, waardoor je sneller klaar bent. Ga heel de velg af en probeer geen enkel plekje te vergeten.

Heb je alle hoekjes gehad? Pak dan de emmer water met sop er bij. Was de velg nu af met shampoo en de spons of washandschoen. Gebruik nooit dezelfde spons of washandschoen voor het reinigen van je velg dan die je voor je lak gebruikt. Je velgen bevatten vuildeeltjes die in de spons blijven zitten en voor krasjes op je lak kunnen zorgen.

Stap 3: spuit de velgen af

Ben je klaar met borstelen en is het volgens de verpakking tijd om de reiniger van de velg te verwijderen? Spuit dan de velgen schoon met de tuinslang of hogedrukreiniger. Zo verwijder je het vuil en resten van het reinigingsmiddel. Als het goed is zien ze er nu weer als nieuw uit. Ben je toch nog een stukje vergeten. Spuit dit specifieke stukje dan opnieuw in met reiniger, borstel het en spuit het schoon. Helemaal klaar? Droog dan de velg nog even met een schone doek, zodat er geen watervlekken ontstaan.

Detailing Addict Single Twist Droogdoek - 40 x 40 cm

Kleine variant, speciaal voor velgen
Op voorraad

Lees ook: hoe je banden weer zwart maken

Velgen reinigen: overige tips

Velgen reinigen doe je alleen als ze afgekoeld zijn. Doe dit het liefst in de schaduw. Reinig de lichtmetalen blikvangers voordat je de rest van de auto wast. Zou je eerst je auto wassen en daarna pas de velgen, dan is de kans groot dat het opspattend water je auto weer terug vies maakt. Let ook op auto’s met keramische remschijven. Velgenreiniger tast deze remschijven aan. Gebruik bij keramische remschijven dus nooit velgenreiniger.

Velgen reinigen met dreft, azijn, dasty etc.

Huishoudschoonmaakmiddelen zijn geweldig goed geschikt voor hun doel. Met afwasmiddel als Dreft verwijder je vet en eiwitten van servies, met schoonmaakazijn kalk van het sanitair en met Dasty de vetaanslag op de BBQ of frituurpan. Het risico van dit soort middeltjes gebruiken om je velgen schoon te maken is dat je de beschermende laag en het metaal aantast. De (verhouding) werkzame stoffen, zuren en zouten in dit soort middelen is samengesteld op basis van hun oorspronkelijke doel. De producten zijn niet geschikt voor velgen reinigen! Met een velgenreiniger heb je een veiliger product (veilige PH waarde – geen zuren), dat als het goed is ook nog eens beter zijn werk doet.

Beste velgenreiniger

Wat is nu een goede velgenreiniger? De reiniger moet voldoende agressief zijn om de zouten, vetten, remstof en ander vuil van de velg te verwijderen, maar mag het metaal niet aantasten. Wij hebben de afgelopen jaren gewerkt met veel verschillende reinigingsproducten. De meeste producten doen goed hun werk, de een beter dan de andere. Wij hebben goede ervaring met de velgenreiniger van Monello non ferro en de autowasproducten van het merk Meguiars. Het zijn beiden krachtige reinigers, die veilig zijn voor elk type velg met een blanke laklaag (de reinigers bevatten geen zuren). De velgenreiniger van Monello kleurt paars als het in contact komt met remstof. Dit is een goed teken, want dan weet je dat op die plekken de velg is vervuilt en de reiniger zijn werk doet.

3 Opmerkingen
  1. Naar aanleiding van het bovenstaande artikel een fles Monello Non-Ferro velgenreiniger gekocht. En idd, het maakt de velgen heel goed schoon. Na inspuiten worden de velgen pimpelpaars als teken dat er veel vuil op zit. Dan goed borstellen en afspuiten. Ik heb daarna de velgen ingespoten met sonax polymer netshield wax waardoor een mooie glans verkregen wordt. Is ff werk, maar het resultaat mag er zijn. Echt TOP!

  2. Ok, we zijn nu bijna een jaar verder en de Monello heeft zijn werk keer op keer goed gedaan. Totdat…………… Ik een fles Alu-Teufel Spezial in mijn handen kreeg. Een gifgroene gel. En ik moet eerlijk zeggen…….. het lijkt wel of door de gel de werking net ietsje beter is. De gel blijft beter aan de velg kleven en blijft langer en intensiever zijn werk doen. Als test heb ik beide voorvelgen behoorlijk smerig laten worden en ingespoten met links de Monello en rechts de Alu-Teufel Spezial. Conclusie: Alu-Teufel was met 1 behandeling schoon en de Monello moest nog een keer behandeld worden. Eincijfer: Monello 9,5. Alu-Teufel een 10.

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo