Hoe vogelpoep van je auto verwijderen zonder schade aan de lak?

Je auto parkeren naast een gevel, onder een lantaarnpaal of onder bomen. Het zijn de bekende plekjes waar je grote kans hebt dat er vogelpoep op de auto valt. Maar voor de ongelukkigen onder ons: eigenlijk kan er overal vogelpoep op je auto komen. Hoe dan ook, het sis belangrijk om vogelpoep van je auto te verwijderen om lakschade te voorkomen.

Schade door vogelpoep op lak

Vogelpoep is niet alleen erg vervelend en onsmakelijk, het is ook slecht voor de lak van je auto! Vogelpoep bevat zuren die lelijke plekken kunnen veroorzaken. Vooral bij warm weer trekt de vlek snel in de lak. Dat komt omdat de lak van je auto reageert op temperatuurverschillen. Tijdens temperatuurwisselingen, zet de lak van uw auto uit en krimpt vervolgens weer in. Een klodder vogelpoep op de auto zorgt ervoor dat dit subtiele proces niet overal gelijkmatig verloopt. Tijdens het krimpen zal de lak zich dan rond de vogelpoep vormen. De combinatie van die eigenschappen en de bijtende stoffen in de poep zorgen voor schade. Sommige uitwerpselen van vogels kunnen de lak tot de grondlaag wegvreet. In veel gevallen ontstaat er een doffe plek, maar er kunnen ook kraters of scheurtjes ontstaan.

Vogelpoep van auto verwijderen

Je moet de vlek zo snel mogelijk verwijderen, liefst in een ‘vers’ stadium, maar zeker binnen 2 dagen. Dit kun je doen met een schone vochtige doek of met een vochtige spons. Ga niet hardhandig te werk, maar week de vlek los met veel water en geduld. Ga je wrijven dan kun je krassen veroorzaken, want de poep kan grove harde deeltjes en zand bevatten. Gebruik geen schurende middelen, krassende sponsjes of ruwe doeken en tissues. Wij doen het als volgt. We vullen een emmertje met lauwwarm water en pakken een zachte spons of microvezeldoek. Met de doek verwijderen we voorzichtig, zonder al te veel te wrijven de uitwerpselen. We doen dat vooral door de uitwerpselen los te weken. Is de vogelpoep losgekomen dan spoelen we de spons/doek goed uit en gaan we nog een keer met de schone doek en schoon water over de vlek om resten te voorkomen.

Grit Guard Emmer 19L - Transparant

Transparante emmers, verkrijgbaar met rooster
Op voorraad

Helaas ontstaan door het verwijderen van de vlek wel lelijke droogplekken op de lak. Soms is het dan ook goed om je auto volledig te wassen. Lees hier meer over het wassen van je auto .

De auto lak beschermen

Gelukkig kun je wel wat doen om de lak wat extra bescherming mee te geven tegen de poep en werking van de lak door de temperatuur. Door een goede waxlaag aan te brengen met bijvoorbeeld Meguiars NXT Generation Tech Wax 2.0 kun je voorkomen dat de vogelpoep rechtstreeks inwerkt op je autolak. De waxlaag sluit de laklaag af en biedt bescherming doordat vuil minder goed hecht aan de lak. Je ziet dit bijvoorbeeld aan het gemak waarmee druppeltjes water na het waxen van de auto glijden.

De auto lak herstellen: ingebrande poep verwijderen

Kom je tot de ontdekking dat de vogelpoep ingebrand is in de lak? Dan kun je proberen om met een goede cleaner als Commandant proberen de doffe plek minder opvallend te maken of zelfs weg te poetsen. Zie je na één of twee keer proberen geen resultaat? Blijf er dan niet op door poetsen, want dit kan uiteindelijk de beschadiging verergeren. Lukt het niet om de ingebrande vlek uit de lak te verwijderen dan zit er niks anders op dan langs een professionele autocleaner of autospuiter te gaan.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo