Huishoudmiddeltjes gebruiken voor het wassen van je auto: doe het niet!

Je auto met afwasmiddel (dreft) wassen, mag dat? En hoe zit dat met allesreiniger en azijn? Daar kunnen we kort over zijn. Het is niet verstandig om je auto met afwasmiddel, allesreiniger of azijn te wassen. Voor het wassen van je auto gebruik je een goede autoshampoo en die hoeft helemaal niet duur te zijn. Waarom we vinden dat je een auto niet met huishoudmiddeltjes moet wassen lichten we hieronder toe.

Je auto wassen met afwasmiddel

Afwasmiddel zorgt ervoor dat de vetten en eiwitten van oppervlakten verwijderd – en daarna ingekapseld – worden, zodat ze met water weggespoeld kunnen worden. Deze ontvetten is iets wat met alleen water niet kan. Maar juist in die ontvettende eigenschap schuilt het gevaar als je afwasmiddel gebruikt voor het wassen van je auto. In een vaatwasmiddel zitten ingrediënten die de beschermende laag van de lak verwijderen (was) en zelf de lak kunnen uitdrogen. In dat laatste geval kan de lak een dof effect krijgen. Op termijn zal het je lak beschadigen, met alle gevolgen van dien. Een goede autoshampoo voorkomt dit alles. Een afwasmiddel of vaatwasmiddel is een schoonmaakmiddel dat is bedoeld voor het reinigen van bestek, serviesgoed en glazen, tijdens de afwas.

Lees ook: de beste autoshampoo

Allesreiniger gebruiken om de auto te wassen

Hoe zit het dan met allesreiniger? Mag je allesreiniger gebruiken om de auto te wassen? Voor dit middel geldt dezelfde waarschuwing als met afwasmiddel. Het is een schoonmaakmiddel. Het is een krachtig schoonmaakmiddel dat bedoeld is om de meeste huishoudelijke zaken te kunnen schoonmaken (toilet, keuken, tegelvloer). Het risico schuilt hem er in dat allesreinigers lichtzure (pH 6) tot zwakbasische (pH 8) producten zijn. Die eigenschap zorgt er voor dat het meer nog dan afwasmiddel de beschermlaag van je auto afwast en de lak aantast. Je gebruikt dus beter een autoshampoo.

Azijn voor het wassen van je auto

Azijn is tenslotte het laatste huishoudelijk middeltje waarover we regelmatig de vraag krijgen of dat veilig is om te gebruiken. Azijn is een levensmiddel dat gebruikt kan worden in verschillende gerechten. Daarnaast is het een schoonmaakmiddel, dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor het ontkalken van je badkamer, toilet of koffiemachine. Je kunt het zelfs gebruiken om het onkruid en mos tussen de tegels te doden. In het laatste geval gaat het om schoonmaakazijn. Ongeacht of je natuurazijn of schoonmaakazijn wilt gebruiken, in beiden gevallen raden we het niet aan om azijn te gebruiken voor het wassen van je auto. Normaal azijn bezit circa vier tot vijftien procent azijnzuur en heeft een pH waarde van rond de twee. Bij schoonmaakazijn loopt dat op tot acht tot 30 proces azijnzuur. Het zal je niet verbazen dat deze zuren – ook al heb je ze verdund – je lak kunnen beschadigen. Wat ze net als Dreft en allesreiniger doen is in ieder geval de beschermlaag aantasten. Als de azijn ook je lak aantast kan de lak er dof uit komen te zien en zelfs op termijn gaan roesten.

Conclusie en advies

Azijn, afwasmiddel en allesreiniger zijn niet geschikt om je auto te wassen. Het zijn over zijn over het algemeen ‘agressieve’ schoonmaakmiddelen waardoor je de bestaande wax of sealant laag kan beschadigen. Gebruik dus nooit een standaard huishoud schoonmaakmiddel zoals allesreiniger, afwasmiddel of zeep. Deze producten zijn vaak niet geschikt voor autolak en zullen de lak op termijn beschadigen. Een speciale auto shampoo is zachter (pH-neutraal) en beter voor de lak, is niet duur en niet schadelijk voor de natuur. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo