Een nieuwe auto wassen? Tips om de glans de behouden en krasjes te voorkomen!

Een nieuwe auto gekocht? Eenmaal uit de showroom op de weg wordt die auto door stof, regen, vliegjes, pekel, asfalt- en rubberdeeltjes snel vuil. Regelmatig de auto wassen zorgt er voor dat de auto schoon blijft. Dat is niet alleen mooi en goed voor de lak, maar ook voor de algehele staat van de auto (restwaarde). Je moet de auto dan wel op de goede manier wassen en niet naar de wasstraat brengen. Om krasjes te voorkomen en de glans lange tijd te behouden geven we je in dit artikel tips hoe je jouw nieuwe auto op een goede manier schoonmaakt.

Verwijder eerst het grove vuil

Stof, zand, asfaltdeeltjes en remstof kunnen voor krasjes in de lak zorgen als je de auto niet op de goede manier wast. Hoe was je een nieuwe auto? Een beproefde methode om krasjes te voorkomen is om eerst het grove vuil te verwijderen. Dat doe je door met een gif/plantenspuit de auto in te nevelen met een mengsel van sop en water. Een hogedrukreiniger met schuimlans is nog beter. Het schuim weekt het hardnekkige vuil los. Als de hele auto is ingespoten laat je dit een paar minuten op de auto zitten. Spoel daarna de auto af met de tuinslang of hogedrukreiniger. Gebruik geen wasborstel, die veroorzaakt krasjes.

Grit Guard Emmer 19L - Transparant

Transparante emmers, verkrijgbaar met rooster
Op voorraad

De auto met de hand wassen

Als je het grove vuil verwijderd hebt is het tijd om de auto grondig met de hand te wassen. Gebruik voor het wassen een washandschoen, ruim sop en veel water. Wij gebruiken zelf altijd twee emmers. De ene emmer bevat het sop en gebruiken we om de auto te wassen. De andere emmer is om de washandschoen (of spons) uit te spoelen. Werk van boven naar beneden (begin met het dak), gebruik steeds schoon sop en spoel de washandschoen regelmatig uit in de tweede emmer. De velgen doe je pas als de rest van de auto helemaal klaar is. Gebruik hiervoor een aparte spons en eventueel een velgenreiniger en een kwast.

Lees ook: hoe je velgen reinigen .

Spoel vervolgens de auto af met de tuinslang of hogedrukreiniger. Klaar? Dan is het tijd om de auto te drogen. Gebruik hiervoor zachte en schone hand- of theedoeken.

Waxen: glans lang behouden en vuilafstotend

Nu de auto goed gewassen is glanst die mooi in het licht. Je kunt er nu voor kiezen om de auto te waxen. Wax zorgt er voor dat de glans behouden blijft en zorgt voor een beschermlaag op de lak. Vuil en water hechten zich daardoor minder goed aan de lak. Een gewaxte auto blijft niet alleen langer mooi, doordat het vuil zich minder goed hecht aan de lak is de auto de volgende keer ook nog eens makkelijker schoon te maken. Hoe je de nieuwe auto in de wax zet lees je hier .

Nu de auto er tiptop uitziet moet dit natuurlijk worden onderhouden. Was de auto regelmatig op bovenstaande wijze, vooral in de winter als er met zout gestrooid is. Haal teer, vogelpoep, boomhars en andere vervuiling zo snel mogelijk weg voor het op de lak kan vasthechten of inwerken. En de auto een paar keer per jaar waxen zorgt voor een extra bescherming.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo