Saharazand van de auto wassen: voorkom dat het zand krasjes veroorzaakt!

Een paar keer per jaar komt het voor dat saharazand op onze auto terecht komt. Wind voert het fijne zand uit de Sahara en andere woestijnen mee, waarna het door bijvoorbeeld regen neerslaat op onder andere je auto. Het zand is aanleiding om je vieze auto een goede sopbeurt te geven. Maar wees gewaarschuwd: was je auto op een verkeerde manier dan kan het zand krassen geven.

Alleen afspoelen is niet voldoende

Ga het zand er zeker niet met de hand afvegen. Saharazand is net als fijn schuurpapier en zal je autolak serieus beschadigen als je er niet verstandig mee omgaat. Het meeste saharazand kun je gelukkig zo van de auto afspuiten. Helaas is alleen afspuiten niet voldoende om al het zand van de auto te wassen. Een deel van het zand blijft op de lak zitten / plakken, ook al is dit op afstand niet altijd goed zichtbaar met het blote oog. Je moet de auto dus alsnog even met de hand afsoppen. Begin daar zeker niet direct mee, want het zand en de spons worden schuurpapier en veroorzaken kleine krasjes. Hoe kun je het sahara zand dan wel zonder krassen van de auto verwijderen?

Het zand losweken met water en shampoo

In plaats van afspoelen met alleen water raden we aan om de auto in te spuiten (schuimen) met een mengsel van shampoo en water. Daarvoor heb je geen bijzondere spullen nodig, maar kun je gewoon een planten of gifspuit gebruiken. Je nevelt de auto in met het shampoo/watermengsel waardoor het dunne schuimlaagje dat ontstaat het zand en ander vuil kan losweken van de lak. Als je de hele auto hebt ingespoten kun je het schuim samen met het zand met de tuinslang of hogedrukreiniger van de auto afspuiten. Het meeste zand is nu verwijderd.

Grit Guard Emmer 19L - Transparant

Transparante emmers, verkrijgbaar met rooster
Op voorraad

Met de hand wassen

Vervolgens moet je de auto nog even met de hand afsoppen. Gebruik hiervoor lauwwarm water, autowasshampoo en het liefst een microvezel spons of handschoen. Waar bij een gewone spons zand vooral aan het oppervlak blijft zitten (wordt dus schuurpapier) heeft een microvezelspons veel langere vezels. Het zand verdwijnt dus in de spons en blijft niet aan de oppervlakte. Spoel de spons vaak uit en gebruik veel water. Zo voorkom je krasjes. Daarnaast is het belangrijk om van boven naar beneden te werken, zodat je eerst de minst vuile delen schoonmaakt en daarna de rest (delen van de auto die het dichts bij het wegdek zitten zijn doorgaans het vuilst). Heel de auto ingesopt? Spoel dan nogmaals af met water. Droog de lak tenslotte met een aantal schone theedoeken, zodat er geen lelijke opgedroogde watervlekken ontstaan. Lees ook: hoe je auto wassen zonder krassen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo