Tips voor het wassen van je auto in een wasbox

Een wasbox is om meerdere redenen een goede plek om je auto te wassen. In de meeste wasplaatsen beschik je over een hogedrukspuit, warm water en soms zelf verschillende soorten shampoo, schuim en wax. Je betaalt er doorgaans een paar euro, afhankelijk van welk wasprogramma je selecteert. Om je bezoek aan de wasbox effectief te maken geven we je in dit artikel een aantal tips.

Hogedruk op de juiste manier gebruiken

Hoge druk en warm water zijn een prima basis voor het wassen van je auto. Ze helpen het aangekoekte hardnekkige vuil gemakkelijk te verwijderen zonder dat je onnodig moet gaan boenen. Bij de meeste tankstations of wasplaatsen is de hogedruk op een ‘huis-tuin en keuken’ druk ingesteld. Dat deze hogedrukstraal je autolak kan beschadigen is niet waar, maar voor de veiligheid willen we je de volgende tip. Zorg er voor dat je altijd 20 tot 30 cm aftand houdt tussen de mond van de spuit en de lak van je auto. Probeer de straal niet recht op de auto te richten. De hoek waaronder je de auto afspuit moet ongeveer 45 graden bedragen. In een hoek van 45 graden spuit je het water en het vuil heel makkelijk van de auto af. Blijft ten slotte niet te lang op één plek.

Niet de wasborstel gebruiken

In de meeste wasboxen liggen ook wasborstels. Ons advies: lekker laten liggen. Bedenk je namelijk dat je voorganger daarmee wellicht zijn modderige auto of vieze velgen mee heeft schoongeboed. Als jij daarna de borstel voor je lak gebruikt is de kans groot dat er krasjes ontstaan. Bovendien: ook al zijn de borstels nieuw en schoon, ook dan ontstaan er bij gebruik van zo’n borstel fijne krasjes. Hoe moet het dan wel?

Neem je eigen emmer en sop mee

Ook als je naar een wasbox gaat om je auto te wassen raden we je aan een emmer en schone spons / washandschoen mee te nemen. We raden je aan ons stappenplan voor wassen zonder krassen te volgen. In het kort houdt dit stappenplan het volgende in:

  • Spuit de nog droge ongewassen auto in met schuim oplossing. Dit kun je met een plantenspuit en een goede autowasshampoo doen, maar sommige wasboxxen hebben ook een voorwas / schuimprogramma waar je uit kunt kiezen. Als het schuim enkele minuten is ingewerkt spuit je de auto af. Hiermee heb je het hardnekkige vuil verwijderd dat vaak voor lelijke krasjes kan zorgen.
  • Nu is het tijd om je emmer te vullen (doe dat met water dat je over hebt na het afspuiten). Doe er een goede autowasshampoo in en ga de auto nu met de spons wassen. Klaar? Spoel dan de auto weer af met de hoge druk.
  • Het enige wat je nu nog moet doen is je auto te drogen. Neem daarom altijd een aantal zachte theedoeken of een droge doek mee.

Op deze manier voorkom je krassen en komt je auto brandschoon uit de wasbox, schoner dan dat je alleen de hoge druk van de wasbox zou gebruiken. Afspoelen is niet voldoende om het vuil te verwijderen, zeker niet als het om strooizout gaat.

3 Opmerkingen
  1. Twee emmer systeem gebruiken bij het wassen!

    Spoel de was handschoen af in een emmer lauwwarm schoon water, daar blijft zand en vuil in achter, daarna de handschoen in een emmer schoon sop, wassen altijd van boven naar beneden, de velgen als laatste met een velgen borstel.

  2. Thanks, dat je/jullie de tijd hebben genomen om deze site te maken met zoveel goede tips! Zal hiermee zeker aan de slag gaan! Top hoor!

  3. Mag je in zo’n wasbox je eigen schoonmaakmiddelen gebruiken?
    Eigen velgenreiniger, shampoo e.d?

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo