Uitlaat schoonmaken en weer laten glimmen?

Veel auto’s hebben een uitlaatsierstuk. Dit chromen of roestvrijstalen eindstuk van de uitlaat geeft de auto een sportieve en luxe uitstraling. Helaas worden die sierstukken na verloop van tijd zwart door onder andere uitlaatgassen. In dit artikel geven we je tips hoe de buitenkant van de verchroomde of RVS uitlaten weer glimmend schoon te krijgen.

Hoe het niet moet!

Je komt het op andere websites nog wel eens tegen. Het advies om huis- tuin en keukenmiddeltjes en schuursponsjes te gebruiken voor dit klusje. Wij hebben maar al te vaak gezien dat deze middeltjes en sponsjes voor onherstelbare schade aan lak en materiaal zorgen. Schuursponsjes horen niet thuis bij een auto.

Metal polisch

Een uitlaat krijgt het tijdens het rijden flink te verduren. Oxidatie, roet, teer en opgespat vuil op een hete uitlaat. Dit kan voor lastig te verwijderen vuil zorgen op de sierstukken van de uitlaat. Dit vuil is niet meer met een sopje te verwijderen. Om de uitlaat weer te laten blinken moet je gebruik maken van een metal polish.

Welk polijstmiddel te gebruiken

Wij hebben verschillende metal polish geprobeerd maar kunnen we je één van deze middelen aanraden:

  • Meguiars Hot Rims Metal Polish (zowel voor Chrome, aluminium als RVS)
  • Belgom alu of chroom polish (afhankelijk van het materiaal)

Deze polijstmiddelen werken sneller en veiliger dan traditionele harde schuurmiddelen. Let op: kies altijd het middel dat geschikt is voor het materiaal dat je op wilt poetsen.

Om het eerste hardnekkige vuil te verwijderen kun je eventueel gebruik maken van velgenreiniger. Pas echter op dat dit middel niet op je lak of bumper terecht komt. Dat kan voor beschadiging van de lak of kunststof zorgen, omdat velgenreiniger een agressief schoonmaakmiddel is. Wil je het gebruiken? Spuit het dan niet direct op de uitlaat maar op een poetsdoek en wrijf het in zonder de bumper of lak te raken!

Hoe uitlaat schoonmaken met polish?

Je brengt het polijstmiddel met een zachte doek aan en laat het even inwerken. Daarna met een schone zachte doek met ronddraaiende bewegingen de zwarte aanslag verwijderen. Dit uitvoeren zo lang als nodig is om de zwarte aanslag te verwijderen. Is de aanslag verwijdert? Pak dan een nieuwe schone poetsdoek met een beetje nieuw polijstmiddel en breng de polish nogmaals aan. Wrijf het in en poetst het uit. Het chroom of rvs van je uitlaat zal er weer als nieuw uitzien en blinken. Beide polijstmiddelen laten een mooie glans en een beschermend laagje achter.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo