Voordelen van het waxen van een auto?

Waarom zou je jouw auto in de wax zetten? Je zou zeggen dat de lak van je auto na het wassen toch mooi glanst en hard genoeg is om bescherming te bieden tegen invloeden van buitenaf. Dat klopt misschien, maar met het aanbrengen van wax zorg je er voor dat die glans lang behouden blijft en extra bescherming biedt.

Blinken in de zon

Wellicht herken je de volgende situatie. Je hebt je auto gewassen en die staat nu blinkend in de zon. Enkele dagen tot een week later is die glans al veel minder zichtbaar en is de auto ook al weer zichtbaar vuiler geworden. Zonde toch? Wat je met het aanbrengen van wax doet is er voor zorgen dat de glans veel langer behouden blijft. Dat komt onder andere omdat de wax de (schone)laklaag onder de waslaag beschermd en optimaal tot zijn recht laat komen. Er ontstaat na het waxen een diepere en warmere glans, vergelijkbaar met het water in een zwembad dat glinstert onder veranderende licht omstandigheden.

Lees ook: hoe je auto waxen !

Vuil kan zich minder goed hechten

Wax beschermt de onderliggende laklaag door er onder andere voor te zorgen dat er een afgesloten laagje ontstaat waaraan vuil en water zich moeilijk kan hechten. Je kunt dat effect heel goed zien wanneer je op een pas gewaxte auto wat water spuit. De druppels liggen als pareltjes op de auto en rollen met zeer weinig moeite van de auto. Het is dus super waterafstotend en gaat vuilvorming tegen. Maar dat is niet alles.

Extra bescherming tegen invloeden van buitenaf

Wax is daarnaast een extra bescherming van je lak. Een auto wordt continu blootgesteld aan bijvoorbeeld schurend zand, vuil water (zure regen), strooizout, asfaltdeeltjes, rubber, remstof, uitlaatgassen en UV straling van de zon. Hoewel autolak goed bestand is tegen dat soort invloeden, zullen deze stoffen na enkele jaren toch hun effect hebben. Met het aanbrengen van wax zorg je er voor dat UV-straling, hitte, vocht en oxidatie veel minder invloed kunnen uitoefenen op de lak. Je auto zal er dus langer mooi uit blijven zien. Dat is goed voor jouw autorijplezier, maar ook zeker voor de restwaarde!

Lees ook: welke wax kopen?

Genoeg voordelen dus om je auto eens in de zoveel tijd in de wax te zetten. Koop goede, niet schurende wax. Die is er in vele soorten en van vele merken. Koop vooral niet de duurste flessen, maar zo tussen de 18-30 euro zijn van prima kwaliteit. Wij gebruiken altijd het merk Turtle en dat bevalt prima.

Tags:

2 Opmerkingen
  1. Je auto wassen gaat ook veel makkelijker als je dat doet op een auto die in de was staat. Vuil hecht zich slecht aan de gewaxte laklaag, waardoor je het met weinig moeite kunt verwijderen. Echt een verschil met een auto die niet in de wax staat. Zeker regelmatig aanbrengen dus die waslaag!

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo