Waarom je auto afspoelen met alleen water niet voldoende is!?

We krijgen regelmatig e-mails met opmerkingen waarom het wassen van een auto zoveel werk is en waarom je allerlei middeltjes nodig hebt. Kan dat niet simpeler? Is het wassen van de auto met alleen water niet voldoende?

Je auto wassen met alleen water?

Het wassen van je auto met alleen een beetje water werkt niet. Dat geldt zelfs als je de auto afspuit met een hogedrukspuit. Aangekoekt vuil en de fijne aanslag komt met water alleen niet los van de lak. Je hebt dus shampoo nodig om het vuil los te krijgen. Shampoo lost vuil op waardoor het met water verwijderd kan worden. Je auto alleen afspuiten met water uit de tuinslang werkt dus niet, er zal na het drogen altijd nog een waas van vuil en aanslag zichtbaar zijn. De auto zal niet snel glanzen.

Er is echter nog een reden waarom je de auto niet alleen met de tuinslang moet afspoelen. Het aangekoekte vuil en de aanslag bestaan uit fijn stof en deeltjes, waaronder niet met het oog zichtbare zand en asfaltdeeltjes. Als je na het afspoelen met een emmer water en een spons (al dan niet met shampoo) aan de slag gaat ontstaan er gegarandeerd krasjes in je lak.

Auto wassen kost niet veel tijd

Om dat te voorkomen hebben we in een ander artikel beschreven hoe je jouw auto wast zonder krassen. Door de auto eerst in te spuiten met shampoo (bijvoorbeeld met een gif-of plantenspuit) week je het vuil los. Vervolgens kun je dat eenvoudig afspoelen met de tuinslang, zodat het meeste vuil los komt. Daarna kun je veilig met de spons aan de slag om de resterende aanslag te verwijderen. Lees het artikel hier.

Grit Guard Emmer 19L - Transparant

Transparante emmers, verkrijgbaar met rooster
Op voorraad

Geen speciale middeltjes nodig

Voor het wassen heb je geen speciale shampoos of middeltjes nodig. Een universele autowasshampoo kun je zowel voor het inspuiten als voor het wassen met spons gebruiken. Koop zeker ook niet de duurste autowasshampoo, een goedkopere doet net zo goed zijn werk. Wel is het handig om in plaats van een spons een microfiber spons of washandschoen te gebruiken. Bij een normale spons blijft het vuil aan de oppervlakte liggen en kan tot krasjes leiden. Bij de microvezelspons komt dat vuil dieper in de spons, waardoor het geen krasjes veroorzaakt. Ook een velgenreiniger is handig om je velgen goed te reinigen, shampoo is daarvoor niet krachtig genoeg. Maar thats it, meer heb je niet nodig om jouw auto goed te wassen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo