Waarom je een auto na het wassen droog moet maken!? Streeploos en zonder vlekken!

Na het wassen van je auto is het belangrijk dat je de auto zo snel mogelijk droog maakt. Doe je dat niet dan ontstaan er strepen en droog vlekken, onder andere door kalk in het water. Laat een auto dus na het wassen nooit aan de lucht opdrogen en ga hem ook niet ‘droog rijden’. Beide geven vlekken. Hoe maak je de auto dan wel droog, zonder dat er krassen ontstaan?

Hoe de auto streeploos en zonder vlekken drogen droog maken?

Na een grondige wasbeurt, waarin je al het vuil en zand hebt verwijderd, laat je na de laatste keer afspoelen de auto heel even uitdruipen. Vervolgens moet je de auto met de hand verder droog maken. Dat doe je bij voorkeur met een schone microvezeldoek (watermagneet). Het voordeel van zo’n droogdoek is dat deze zacht zijn, heel veel water opnemen en geen beschadigingen of krasjes veroorzaken. Vaak kun je met deze doeken de hele auto afdrogen zonder de doek te hoeven uitwringen. Eventuele vervuiling die niet volledig tijdens het wassen is verwijderd trekt in de lange vezels en blijft niet aan de oppervlakte van de doek liggen. Een extra zekerheid dat er geen krasjes ontstaan dus!

Gebruik geen zeem, omdat daar wel vuil en zand aan de oppervlakte blijven liggen. Restjes zand kunnen dan alsnog voor krasjes zorgen. Wel kun je gebruik maken van schone theedoeken (je hebt er zeker twee nodig) om de auto te drogen. Let dan wel op dat er geen metalen hangoortjes of labels op de theedoeken zitten. Na gebruik moet je de microvezeldoek (of theedoeken) goed wassen. Als je dat niet doet dan trekt het vuil in de doek en kunt je deze niet meer gebruiken.

Overige tips

Werk bij het droog maken van de auto van boven naar beneden, van het dak naar de bumpers. Zo voorkom je dat je meerdere keren over dezelfde plek moet of dat er strepen ontstaan. Wrijf de auto daarnaast zo veel mogelijk horizontaal droog, zodat eventueel vergeten stukjes minder opvallen in de zichtlijn. Was de auto het liefst niet in de zon en op warme dagen. Kies liever voor een schaduwplek en doe dit klusje vroeg in de ochtend of later in de avond. Warme lak kan er namelijk voor zorgen dat water snel verdampt en er watersporen achter blijven.

Tenslotte is het heel erg belangrijk dat je de auto grond ontdoet van al het zand en vuil. Restjes vuil kunnen namelijk tijdens het droog maken voor krasjes zorgen. Hoe je de auto goed wast en het meeste vuil verwijdert, lees je hier .

2 Opmerkingen
  1. Als je de auto in de wasbox wast: in sommige wasboxen kun je ook naspoelen met water dat gefilterd is (dus geen kalk of andere stoffen meer). Daardoor droogt het ook zonder vlekken op. Mijn ervaring is dat het niet bij elke wasbox van even goede kwaliteit is. Je moet dus door schade en schande wijzer worden welke wasbox in jouw omgeving goed zijn!

  2. Ik spoel mijn auto altijd na met spoelglans van de vaatwasser je auto krijgt een prachtige glans en als het later regent liggen er grote druppels op en lijkt het net of je hem in de wax gezet heeft

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo