Welke hulpmiddelen je liever niet gebruikt om je auto te wassen!

Mag ik een spons gebruiken? Wat is de beste wasborstel? Is een zeem veilig te gebruiken om de auto te drogen? Deze vragen worden ons regelmatig gesteld. En terecht, want iedereen wil het liefst een auto zonder krasjes. Deze krasjes (zogenaamde swirls) ontstaat voor een deel tijdens het wassen van je auto. Om ze te voorkomen gebruik je liever geen spons, wasborstel en zeem.

Mag ik een spons gebruiken voor het wassen van mijn auto?

In een spons blijven al gauw vuil en zandkorreltjes hangen. Ook na intensief naspoelen blijft er veel scherp zand achter. Alhoewel elke autospons gaatjes heeft om water op te nemen en uit te spoelen is het grootste gedeelte van de oppervlakte van een spons glad. Vuil en zand blijven tussen de spons en de auto zitten. De spons wordt, zeker na veelvuldig gebruik, vergelijkbaar met schuurpapier. Zie ook de afbeelding aan de rechterzijde. Onderaan dit bericht zie je een op het oog schone spons die onder de microscoop helemaal niet zo schoon blijkt te zijn (afbeelding 2). Afbeelding 1 toont een nieuwe schone spons.

Grit Guard Emmer 19L - Transparant

Transparante emmers, verkrijgbaar met rooster
Op voorraad

Dit vuil veroorzaakt vervolgens de bekende ‘swirls’ in de lak, de cirkelvormige krassen die in vol (zon)licht altijd zeer goed te zien zijn. Een veel beter hulpmiddel is een microfiber washandschoen of een microvezelspons. Die zijn zo gemaakt dat ze veel water opnemen en vuil door de langere haren niet aan de oppervlakte van de handschoen blijft zitten. Het vuil blijft tussen de vezels in plaats van op de vezels zitten, daardoor is de kans op krasjes kleiner. Na gebruik kun je de handschoen of microvezelspons eenvoudig in de wasmachine schoon krijgen. Het devies blijft echter: regelmatig spoelen, veel water gebruiken en nooit dezelfde spons of handschoen gebruiken voor lak en velgen.

Raden jullie aan om een wasborstel te gebruiken?

Wasborstels veroorzaken krassen, ongeacht wat fabrikanten ook beweren. Hoewel de kwaliteit van de borstelharen de afgelopen jaren sterk verbeterd is blijven de borstelharen relatief hard. Ze moeten immers vuil los kunnen halen van de lak. Daarnaast houden ze net als een spons zand en vuil vast. Wasborstels zijn prima te gebruiken voor velgen en de onderkant van je auto, maar niet voor je lak. Dit geldt zeker voor wasborstels van wasboxen. Je kunt je voorstellen dat als jouw voorganger zijn vuile velgen en modderige onderkant heeft schoongemaakt en jij vervolgens daarmee je auto gaat wassen, er heel wat krasjes ontstaan.

Lees ook: hoe je auto wassen zonder krassen

Is een zeem veilig voor het drogen van de auto?

Ook in een zeem blijft vervuiling achter, dat je niet zomaar meer kunt uitspoelen. Na verloop van tijd kun je met een zeem dus krasjes veroorzaken. Gebruik daarom liever zachte theedoeken of handdoeken om je auto te drogen, die je na elk gebruik in de wasmachine doet om weer schoon te wassen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tips autowassen
Logo